A legjobb ultrabook alternatívák

Az ultrabookok kiváló készülékek, amely manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a felhasználók körében. Nem csoda, hiszen rendkívül vékony, kompakt készülékekről van szó, amelyeket könnyű magunkkal vinni, ráadásul a teljesítményük sem marad el a hétköznapi laptopoktól. Nem fér kétség hozzá, hogy a jövőben a legtöbb laptop ebbe az irányba fog elmozdulni, amely nekünk kizárólag jó lehet. Ugyanakkor nem érdemes elfelejteni, hogy az ultrabookok még csak néhány éve vannak a piacon, és bár elég nagy kínálatból lehet válogatni, a modellek nagy része még meglehetősen drága, és még kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy ilyen laptop teljesítsen szolgálatot otthon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kéne mondanod a könnyű hordozhatóságról, vagy az ultrabook további hasznos előnyeiről, hiszen léteznek nagyszerű alternatívák, amelyeket érdemes fontolóra venni. De mégis miből lehet válogatni? Íme néhány példa a legjobban közül.

Legyen kompakt és könnyű, ha már ultrabook

ultrabook-keyboard

Amennyiben egy kompakt és könnyű számítógép után kutatsz, de nem szeretnék túl sokat költeni rá, érdemes szemügyre venned a Chromebook laptop kínálatot. A két legkedveltebb modell a Samsung Chromebook, valamint az Acer Chromebook C7. Ez a két gép számos szempontból megegyezik: mindkettő rendkívül kompakt, 11 hüvelykes kijelzőt kínálnak, alacsony energiaigényű processzorral rendelkeznek, emellett 2 GB RAM memóriát kínálnak. A felhasználói élmény szempontjából azonban sokkal fontosabb, hogy ezek a Chome OS nevű, webalapú operációs rendszert használják, amely elsősorban a Google különféle szolgáltatásaira épül, legyen szó a böngészőről, dokumentumokról, térképről, zenéről vagy az online tárhelyről. Ez azt jelenti, hogy minden tartalmad biztonságosan, felhő alapú szerveren van tárolva, így nagyon minimális az esélye annak, hogy elvesznének a féltve őrzött dolgaid. A másik oldalról viszont nem szabad megfeledkezned róla, hogy csak úgy tudsz hozzáférni az adataidhoz, ha rendelkezel folyton internetkapcsolattal. Ez még manapság sem kivitelezhető mindenkinek, így a vásárlás előtt gondold át, neked érdemes-e beruházni egy ilyen gépbe.

Persze mindkét laptop rendelkezik beépített adathordozóval is, és itt elég nagy a különbség: a Samsung modellje mindössze 16 GB helyet kínál, míg az Acer C7 320 GB-ot, ami közel sem mindegy.

A Chromebookok mellett létezik egy másik jó alternatíva is, méghozzá a mini laptopok. Számos ilyen készülék érhető el, többnyire 11 és 12 hüvelykes kijelzővel szerelve, amelyek közül néhány megérdemli a figyelmet. Ilyen például a Lenovo X131e és az IdeaPad U200, az Asus EEE PC 1125B, végül de nem utolsó sorban pedig az Acer Aspire One 725. Méretükből fakadóan ezeket mind rendkívül egyszerű és kényelmes hordozni, így jó választás lehet azoknak, akik sokat utaznak. Azt azonban ajánlott figyelembe venni, hogy ezek teljesítményben és minőségben elmaradnak a legtöbb ultrabooktól. Szinte minden hardver összetevőjük gyengébb, az anyaghasználat kevésbé minőségi, és bár a kijelző felbontása mai szemmel még elfogadható, a képernyő mérete kisebb. Mindkét modellt megvásárolhatod a DigiPrimenál.

Nade, itt a ráadás

Ultrabookok mezőnyében az Asus is jelentősen képviselteti magát, így mindenképpen érdemes megnézni ezt a Zenbook videót.


© 2015 - HUNPORT.HU